12 november 2017 12:00

Scheidsrechter

Alex van Beersum

Onbekend

Na vorige week de zwakste wedstrijd uit de geschiedenis van het team (in deze samenstelling) te hebben gespeeld, werd er over en weer met modder gegooid over wie de schuldige aan de schandalige nederlaag tegen Taxandria was. Was het coach van der Putten die voor de wedstrijd zijn mannen niet op scherp kon zetten doordat hij zich verslapen had? Waren het de half geblesseerde spelers die niet aanwezig waren om het team te ondersteunen? Was het het gebrek aan ontbijt op de vroege ochtend (geen pistolet tonijnsalade)? Deze week is er alles aan gedaan om, de verwijten die we vorige week hadden, uit te sluiten.

Willem was netjes op tijd, hij was als vanouds weer de hele week bezig geweest om de juiste balans in de basisopstelling te brengen. Waar de afgelopen weken regelmatig werd gekozen voor een verrassing, besloot hij nu om het zekere voor het onzekere te nemen en een veilige opstelling te kiezen.

Jack en Lya hadden tijdens afgelopen week al meerdere malen hun excuses aangeboden. Ze gaven aan dat ze onderschat hebben wat een goed ontbijt voor een voetballer kan doen. Dit ondanks dat Jack toch jaren op niveau op zaterdag heeft gevoetbald. Daar dit jaren geleden is en de voetbalwetten snel veranderen, wist hij niet hoe belangrijk de sportvoeding voor de huidige spelers van ût derde is.

Toen Ronald om 1 minuut voor half 12 de kantine binnenkwam, werd hij meteen opgevangen door Lya met een broodje tonijnsalade! Ze gaf aan dat ze alle liefde in het broodje had gestopt. Volgens mij is dat niet alleen in het broodje, maar doet ze dat in alles wat ze voor de club doet! Als we toch eens meer van zulke toppers zouden hebben....

Ook aan de oproep van de bondscoach was massaal gehoor gegeven. De strekking was dat wanneer je ook maar 1 minuut kunt strijden voor je medespelers, dit van je verwacht wordt op ons niveau! Aanwezig dus, omkleden en op het veld laten zien wat je kunt, zolang je kunt! Plots stonden we met 4 wissels!

Tijdens de warming-up bleek al dat ût derde er meer zin in had dan de week ervoor. Er werd warm gelopen, een balletje getrapt en uiteraard ook gelachen! Tot de scheids 2 minuten voor 12 de aanvoerders bij elkaar riep. De toss werd wederom gewonnen, als altijd wordt er dan de eerste helft van de kantine af gevoetbald, zodat we de tweede helft richting eigen supporters spelen. De toss zou echter het enige zijn wat deze helft gewonnen werd…

Duels waren er amper, dit kwam omdat GSBW apathisch achteruit liep. De passie ontbrak wederom, aannames waren niet goed. De moeilijkste oplossingen werden vaak gezocht, waardoor we Oirschot Vooruit flink in de kaart speelden. Op momenten dat we wel in die duels kwamen, werd het al gauw een beetje schimmig, dit mede doordat de scheidsrechter een fluitje had dat niet goed hoorbaar was. Hierdoor liep de irritatie vaak hoger op dan nodig was.

Ondanks dat GSBW niet goed speelde dachten ze wel op voorsprong te komen. John kopte de bal over de keeper heen bij de tweede paal binnen. Helaas voor ons vlagde de grensrechter van Oirschot voor buitenspel. De scheidsrechter floot hierop voor een vrije trap. Daarna miste Rik een bal, waardoor zijn tegenstander op Benny afging, hij legde de bal af op de spits die eenvoudig de 0-1 aan kon tekenen. Al snel werd het ook 0-2, een aanval over rechts werd gespeeld op een middenvelder van Oirschot die van een meter of 20/25 de bal over de kansloze Benny heen schoot. Ook een derde tegentreffer zou nog vallen. Dat het slechts 0-3 bij rust zou zijn was mede te danken aan de scheidsrechter en Koen. Koen zag niet dat Roy L de bal speelde richting Benny. Hier stond echter een tegenstander tussen, waardoor die meters vrij stond en de bal afwerkte. Koen dacht dat de bal van de voet van een speler van Oirschot af kwam en dat het dus buitenspel was. Hiervoor vlagde hij dan ook. De scheidsrechter had het waarschijnlijk ook niet gezien en floot daardoor voor buitenspel in plaats van de 0-4. Vlak hierna zou de scheids fluiten voor de rust.

Enige echt vermakelijke in de eerste helft zou een actie van Rik zijn. U kent de acties wel waarin Ronaldinho 360 graden draait op de bal om de tegenstander op het verkeerde been te zetten. Rik deed dit in de overtreffende trap! Hij zette niet alles zijn tegenstander meermalen op het verkeerde been, maar wist tijdens zijn actie zelf ook niet meer precies wat er gebeurde. De afloop was echter goed, hij kon Sjors diep wegsturen, waardoor de actie hem op een applaus van het meergereisde publiek (naar veld 3) kwam te staan.

---  “30 november 1980 - Cruijff van de tribune naar de dug-out
In de thuiswedstrijd tegen FC Twente daalt Johan Cruijff van de tribune af, gaat naast trainer Leo Beenhakker in de dug-out zitten en geeft aanwijzingen. Ajax zou uiteindelijk de 1-3 achterstond ombuigen naar een 5-3 overwinning.”  ---

Als zijnde Johan Cruijff kwam bondscoach Vermeer weer in de kleedkamer. De woorden die hij sprak drongen goed door tot een ieder. “Het ligt niet aan de scheids, het ligt niet aan het veld, zoek de oorzaak bij jezelf”. Na deze legendarische woorden gesproken te hebben gaf hij aan dat hij ons voldoende had verteld om het de tweede helft beter te doen, Gerard verliet de kleedkamer. U kent vast de ninja-films wel waarin een klein kindje wordt opgeleid en het gevoel heeft dat zijn trainer zijn hand te vroeg los liet. Het gezicht dat zo'n minininja zou trekken, zo keken de 15 spelers elkaar aan.  Maar de woorden bleken wel binnen gekomen te zijn!

Alsof het een heel andere wedstrijd betrof betrad ût derde de tweede helft het veld. Vanaf het begin was er veldoverwicht, passie, strijd. Er werd goed vrijgelopen door spelers zonder bal, waardoor de bal over het natte veld 3 van links naar rechts en van voor naar achter schoof. Al snel belandde de bal waar wij hem wilde hebben, in het doel van Oirschot! Helaas stond de grensrechter van de tegenstander alweer te vlaggen! Nog geen 5 minuten later was het wel raak; Sjors maakte de 1-3 en GSBW leek er echt weer in te geloven. Diverse aanvallen werden opgezet, GSBW dook regelmatig gevaarlijk op voor de goal van Oirschot. Helaas zat het niet mee voor de blauwwitten en werden enkele ballen net naast, of op het aluminium geplaatst.

De aansluitingstreffer bleef dus uit en uiteindelijk zou Oirschot zich ook nog naar de 1-4 counteren. Dit mede doordat GSBW achterin steeds meer risico nam. Robbie was even weg en uitgerekend zijn man was het eindstation van een doelpunt dat het verschil niet zou maken, maar wel een einde aan de wedstrijd. Op blote knieën smeekten beide teams of de scheidsrechter alsjeblieft een einde wilde maken aan de wedstrijd. Hij gaf echter aan dat Freddy hem per uur betaald en niet per wedstrijd, dus besloot door te laten voetballen. Toen uiteindelijk ook het publiek aanliep floot hij 2 minuten te vroeg af.

De wedstrijd werd nog wat ontsiert door een paar opstootjes die we eigenlijk niet kennen van de blauwwitten. Van beide kanten werd op momenten iets te hard doorgegaan, wat tot irritatie leidde bij de tegenstander. In zo’n duel werd een tegenstander ook nog in het gezicht geraakt, wat meteen een flinke snee opleverde. Namens ons hele team hopen we dat het meevalt en dat de betreffende spelers aanstaande zondag gewoon mee kan spelen.

Ût derde speelt aanstaande zondag uit bij Hilvaria 3. Robert heeft al aangegeven dat hij zich daar nooit meer laat zien. Hij had al een verleden met die club en sinds de wedstrijd van vorig seizoen heeft hij helaas niet meer kunnen spelen. De wedstrijd begint om kwart voor 12. Hopelijk kunnen de mannen van van der Putten, Elands en bondscoach Vermeer de lijn van de tweede helft doortrekken, dan belooft het een leuke pot te worden!